Относно бамбука

 • Бамбукът е материал, който се е използувал от хиляди години в Далечния изток. Същият става все по-търсен от западните страни през последните години поради своите изключителни качества. Бамбукът е ресурс, който бързо се възстановява и е жизнеспособен за дълъг период.
 • Бамбукът е едно растение, което се среща в повече от 1200 вида, които се различават по външен вид и размери. Някои видове бамбук са гигантски, достигайки до над 40 метра височина.
 • Нашият паркет е произведен от вида бамбук Moso, който е по здрав от другите видове и освен това при експлоатацията му не се застрашава жизнената среда на мечките - Панда.
 • Известно е, че източникът на храна за мечките - Панда е бамбукът, но видът Moso не влиза в тяхното меню.

Предимства на бамбуковия паркет

 • Привлекателен външен вид,
  който никога не можеш да го сбъркаш.
 • Същият е с крайна обработка и не е необходимо да бъде лакиран.
  При избора на бамбуковия паркет Вие се спасявате от стреса на търкането и лакирането след монтажа.
 • Повишена дълготрайност и здравина.
  Бамбуковото влакно е по-здраво на опън от това на стоманата.
прочети повече >>

Културни аспекти, свързани с бамбука.

В Китай бамбукът е символ на дълъг живот, докато в Индия същият е символ на приятелството. В различни азиатски култури, включително в тези от Андаманските острови, има поверие, че човечеството се е родило от едно бамбуково растение. В Малайезийските легенди има една история за един мъж, който сънувал красива жена, докато спял под едно бамбуково дърво. Той се събудил и счупил стъблото на бамбука за да открие красивата жена вътре в него. Във Филипините се използуват кръстове, изработени от бамбук, които да носят късмет на жените. В Япония, понякога бамбукова гора обграждала алтарите "Шинто"(Shinto), като част от свята бариера против злото.

прочети повече >>