Често задавани въпроси

Деформира ли се или дали се подува бамбуковия паркет ?

 • Хоризонталния трипластов паркет или този с вертикални нишки няма да се подуе в нормални условия.

 • Бамбукът е много стабилен и няма да се изкриви докато :
  * Nu exista umezeala excesiva.
  * Няма прекомерна влажност.
  * Ако сте подсигурили 6 mm луфт по периметъра на помещението между паркета и стената.
  * Ако сте използували правилното лепило, 100% на основата на уретан или ако сте използували фолио.

Може ли да се използува восък при бамбуковия паркет ?

 • Восъкът се използува по правило в търговски обекти за да защити паркета от честото преминаване върху него. Мазането с восък изисква засилена постоянна поддръжка и не се препоръчва за жилища.

Къде може да бъде монтиран бамбуков паркет?

 • Бамбуковият паркет може да бъде монтиран в която и да е стая, под или над равнището на земята, върху дърво, върху плоскости от OSB, или върху линолеум.

 • Бамбуковият пакет не се издрасква, не получава патина така бързо, както това става при други видове масивно дърво. Както и подовото покритие той може да бъде поставен на което и да е място с повишен трафик като коридори или всекидневни стаи в жилища. Бамбуковият паркет се използува също така в офиси, училища, хотелски зали, зали за конференции и в ресторанти.

Къде не трябва да се монтира бамбуков паркет?

 • Бамбуковото дърво обикновено е устойчиво на влага до определена точка, тъй като произхожда от тропическа среда. Също така, чрез начина по който се преработва от промишлеността му е увеличена издръжливостта спрямо влагата. Им все пак някои места, където не се препоръчва поставяне на бамбуков паркет.

 • Не се препоръчва монтиране на бамбуков паркет на места изложени на повишена влажност като например бани, перални помещения, сауни, веранди или всякакво друго място, където се налага често миене с моп или с други влажни инструменти. Излагането на повишена влажност може да предизвика изкривяване, огъване, или подуване на бамбуковото дърво.

Може ли бамбуков паркет да се монтира върху инсталация за подово отопление?

 • Да, бамбукови паркет може да се монтира върху инсталация за подово отопление при спазване на определени стъпки. За подробности относно този тип монтаж можете да ни поискате допълнителна информация.

Какъв вид поддръжка е необходима?

 • Поддръжката е проста: Почистете с прахосмукачка или с метла за да отстраните всички частици прах или нечистотии, които биха могли да издраскат повърхността. За да отстраните петната, използувайте амоняк и вода или разтворител на основата на оцетна киселина или почистващо вещество за паркети на основата на уретан.

 • Профилактичната поддръжка е един метод за дългосрочна поддръжка за красив паркет.

Препоръки

 • Използувайте материали за поддръжка и отстраняване на мръсотията (черги). Разположете ги отвън или отвътре на входните врати. Това е основен метод за защита, тъй като те ще попречат на пясъка, дребните камъчета или нечистотиите да проникнат във вътрешността на дома.

 • Уверете се, че имате защитни калпачета на краката на столовете или защитни колелца на краката на мебелите, които да имат размери най-малко 4 см и да са от пластмаса.

 • Уверете се, че високите токчета са в добро състояние. Една жена с тегло от 45 kг обута с обувки с високи токчета, които са доста носени, упражнява по-голям натиск отколкото един слон и е сигурно, че ще остави следи по паркета!